Intrebari frecvente
Am o idee de afacere. Cum pot obține finanțare prin intermediul programului factory by Raiffeisen Bank?
Primul pas și, poate, cel mai important, este să pregătești „fundația” proiectului tău: planul de business, pentru că în spatele fiecărei afaceri de succes stau creativitatea și un plan de acțiune solid. Mai apoi, trebuie să intri pe www.raiffeisenfactory.ro, să îți faci un cont și să inscrii proiectul tău în competiție.
Dacă înscrierea ta va reuși să convingă echipa factory by Raiffeisen Bank că proiectul merită votul lor de încredere, te vom invita să ne prezinți în detaliu planurile de dezvoltare ale afacerii tale. În cazul în care totul decurge bine, la finalul etapei de sustinere a proiectelor vei primi din partea noastră vestea cea bună: aceea că poți accesa finanțarea pentru care ai înscris proiectul în competiție. Mai multe detalii despre întregul proces poți găsi în regulamentul de participare.
Finanțările se acordă sub formă de granturi sau sub formă de credite rambursabile?
Programul factory by Raiffeisen Bank oferă credite de investiții și credite pentru activitatea curentă, rambursabile, în termenii „Ofertei Start-Up”. Ce trebuie să știi, însă, este faptul că ne dorim să susținem spiritul antreprenorial și entuziasmul participanților, motiv pentru care am pregătit condiții extrem de avantajoase de creditare pe care le poți găsi aici.
Cine se poate înscrie pentru un credit prin programul factory by Raiffeisen Bank?
„Fabrica de idei” factory by Raiffeisen Bank este deschisă tuturor antreprenorilor care:
- au o idee de business cu potential și sunt în căutarea unei finanțări pentru a-i da viață;
- au o companie care funcționează în piață de mai puțin de 1 an
- au, deja, o companie activă de cel mult 5 ani și intenționează să utilizeze împrumutul pentru a investi în producerea sau dezvoltarea de produse, procese și/ sau servicii care sunt inovatoare, după cum reiese din proiectul depus.
Dacă nu am înființat încă societatea, pot înscrie un proiect pentru finanțare?
Bineînțeles! Tocmai aceasta este frumusețea programului factory by Raiffeisen Bank: este singura inițiativă de acest fel care susține proiecte aflate, încă, în stadiul de idee. Așadar, în momentul înscrierii proiectului în concurs nu este obligatoriu ca societatea să fie deja înființată. Dacă te vei număra, însă, printre câștigătorii unui credit, atunci va fi necesar ca înainte de accesarea finanțării să înființezi noua firmă. De ce? Pentru că banca va încheia contractul de finanțare direct cu entitatea înființată de tine!
Există posibilitate ca doi sau mai mulți parteneri ai aceleiași afaceri să înscrie același proiect în platformă?
factory by Raiffeisen Bank finanțează ideea de business, indiferent de numărul de parteneri aflați în spatele ei. Așadar, este suficient să înscrii proiectul o singură dată.
Care sunt diferențele dintre cele două tipuri de credite oferite și pentru ce categorii de cheltuieli se acordă?
Oferta de finanțare include un credit la termen pentru investiții și un credit pentru finanțarea activității curente. Creditul la termen pentru investiții se adresează afacerilor care au nevoie de bunuri suplimentare (echipamente, mijloace de producție, mijloace de transport, terenuri, clădiri etc.) pentru a se dezvolta. El poate fi rambursat în rate lunare, pe o perioadă care va fi stabilită în funcție de durata de viață a bunurilor achiziționate. De ce? Pentru a ne asigura că bunurile respective au generat veniturile necesare acoperirii costului de achiziție. Atenție, însă, perioada de rambursare nu poate depăși 5 ani.
Pe de altă parte, creditul pentru capital de lucru este destinat acoperirii nevoilor curente, cum ar fi plăți realizate către furnizori, achiziționarea de materie primă, materiale, stocuri, sau plata utilităților, salariilor, ori către bugetul de stat. Perioada maximă a rambursării este de 5 ani.
Dacă am primit deja finanțare prin programul factory by Raiffeisen Bank în trecut, mai pot participa anul acesta?
Desigur, singura condiție este să înscrii în competiție un proiect diferit.
Dacă am primit o finanțare prin Start Up Nation sau alte programe guvernamentale, pot să aplic la factory?
Sigur, poti aplica. Dacă finanțarea nerambursabilă nu acoperă în totalitate costurile proiectului, le poți finanta restul cheltuielilor prin creditul factory.
Trebuie să fiu organizat sub forma de SRL pentru a aplica la factory?
În competiția factory by Raiffeisen Bank se pot înscrie persoanele juridice sau entitățile fără personalitate juridică, cu capital integral privat, care desfășoară activități economice în scopul obținerii de profit. Sunt acceptate, astfel, diverse forme de organizare: SRL, SA, PFA, AF, CMI etc. Nu sunt eligibile, persoanele fizice și ONG-urile. Găsești mai multe detalii în Regulamentul concursului.